Tovább a tartalomra

2012.06.26.

2

Egyetemista vagy? Felejtsd el, hogy temérdek pénzt keresel!

Készítő: Kovács Miklós

Alkalmazott leszek egy nagyvállalatnál, beosztott egy cégnél, nem is tudom mit kezdjek magammal. Ha ezek valamelyike rátok illik, nem biztos, hogy Ti vagytok azok akik megváltják a világot ötleteikkel. Egy TED-es előadó szerint több gyermekben is meg van a vállalkozó szellem, csak a nevelés és az oktatási rendszer folyamán ezt nem fejlesztik, SŐT akadályokat gördítenek a fejlődése elé. Ha Ti is éreztetek már ilyet olvassatok tovább.

Cameron Herold videóját megnézve én is rájöttem egy-két dologra. Úgy vélem, hogy Ti, aki ezt a blogot olvassátok, valamilyen szinten érintett lehettek az alábbiakban: buzog bennetek a tettvágy, érdeklődtök az új dolgok iránt, meg akarjátok mutatni, hogy Ti is elérhettek dolgokat egyedül. Ha visszaolvassátok ezt úgy, mintha egy vállalkozó jellemzése lenne, máris észre vehetitek a párhuzamot. A vállalkozó is ilyen, tenni akar, azért, hogy növelje a profitját, érdeklik az új dolgok, mert ebben lehet első a többiek előtt, és mindenképp egyedül akarja elérni, azt a célt, amit kitűzött maga elé (esetleg beosztottakkal és alkalmazottakkal akik követik őt). Az alábbi videóban Cameron Herold, a már említett TED-es előadó is hasonló történeteket mesél el, hogy lett belőle vállalkozó, hogyan fejleszti gyermekei képességeit.

Vállalkozó apja segített neki abban, hogy ő is merjen vállalkozni. Nem anyagi támogatást nyújtott neki, nem apuci kicsi fia volt, akinek minden sült galamb a szája felé tendál. Bipoláris zavarban “szenved”, ami annyit jelentett számára, hogy nem volt képes odafigyelni órán, mindig járt az esze valamin. Az apja látta rajta, hogy máshogy kell hozzá viszonyulnia, ezért hagyta, hogy az ötletei szárnyra kaphassanak. Hasonlóan, mint egy vállalkozásbarát környezet, ő is ebben érezte jól magát.

Annyit mondtak neki a szülei, hogy ha pénzt szeretnél, csinálj magadnak. Körül nézett a háza táján, és észre vette, hogy mennyi lehetőség van, amivel pénzt lehet keresnie. Vállfákat gyűjtött, majd adta el a mosodáknak, öreg nénik bridzs partijaihoz szerzett be üdítőt, golf labdákat szedett ki a golfpálya tavából és így tovább. Észre vette a körülötte rejlő lehetőségeket és lecsapott rájuk. A golflabdákat például 3 csoportba osztva árulta, márkás, közepesen használt és gyakorló labdák elérhetőek voltak nála, különböző árakon. Ekkor volt 12 éves. Én is ismertem bipoláris zavarral élő embert, akinek tényleg mindenen és mindig járt az agya, úgy, hogy aludni sem tudott már, erre az előadó is azt mondja, kezelni kell. DE, amíg ez a tényállás nem áll fenn, addig segíteni és ösztönözni kell a gyermekeket a bennük rejlő tehetség kibontakoztatására.

A vállalkozó Magyarországon is majdhogynem szitokszónak minősül, pedig a magyarok számítanak Európában a legindividualistább népnek, tehát szeretnénk megvalósítani önmagunkat bármi áron. Ezt a vállalkozói “bármi árat” itthon mindenki a csalással teszi egyenlővé, csak az lehet gazdag, aki csalt, lopott, hazudott, az nem aki becsületes munkával kereste a kenyerét. A videóban is azt mondja az előadó, hogy még az USA-ban, ami innen a szabadság és vállalkozó szellem megtestesítőjének tűnik, nos, még ott sem tekintenek a vállalkozóra jó szemmel. Ezt akarja megváltoztatni azzal az ötlettel, hogy nem árt az a gyermeknek, ha nem kap havi apanázsként zsebpénzt, ha megtanulja, hogy kell eladni és tárgyalni, ha megtudja védeni magát érveivel. Az is jót tesz a gyermeknek, ha ilyenkor használhatja saját fantáziáját, azzal is fejlődik a kreativitása, tartson beszédeket a barátai és az osztály előtt, abból semmi hátránya nem származik, ha mer felszólalni, és a kommunikációja javul.

Neki könnyű volt, mondhatjuk, mert olyan környezetben nőtt fel, ahol körülötte mindenki vállalkozó volt. Én magam is küszködök még a mai napig is azzal, hogy nagy közönség előtt beszéljek, de legyőzöm magamban ezt, és megméretem magam minden egyes alkalomkor, mikor elém jön ez a feladat. Milyen lett volna így felnőni, észre venni minden adódó lehetőséget és lecsapni rá…Mi már lehet nem tudjuk meg, próbáljunk azért változtatni, főleg, aki érez magában egy kis erőt arra, hogy belevágjon.

TED-es videó bemutatás jön a következő héten is, a nyáron ez a téma fog végigvonulni a menDEmonda rovatban.

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments